Húsételek

2013.02.22 23:07

Töltött bárány

Hozzávalók:
4 személyre 1200 g kicsontozott bárányszegy, só, bors,
2 ek. finomra vágott kakukkfű, és rozmaring.
2 gerezd finomra vágott fokhagyma.
Töltelékhez:
30g aprított aszalt paradicsom, 25 g aprított szárított vargánya gomba,
200 ml forró tyúkhúsleves, 150 g gersli, 50 g kockára vágott szalonna,
1 db finomra vágott vöröshagyma, l ek. vaj, 1 db tojás,1 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. finomra vágott petrezselyem, 3 ek. főzővaj. Mártáshoz:
60 g apróra vágott mogyoróhagyma,250 ml vörösbor,
400 ml húsleves, ételkeményítő, 1 pohár tejföl

 

Elkészítés:
A húst sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymával kívül-belül bedörzsöljük.
A paradicsomot és a gombát forró levessel leöntjük, 10 percig hagyjuk állni, majd lecsepegtetjük.
A gerslit a csomagoláson lévő utasítás szerint sós, forró vízben ropogósra főzzük, majd lecsepegtetjük.
A szalonnát kiolvasztjuk a forró vajban, majd a hagymát is hozzáadva tovább pirítjuk. Összekeverjük a paradicsommal, a gombával, a gerslivel, a tojással, a zsemlemorzsával és a petrezselyemmel. Sóval, borssal fűszerezzük. A masszát a húsba töltjük, cérnával összekötjük, majd forró főzővajon megpirítjuk. Mellé rakjuk a mogyoróhagymát, megpároljuk, majd felöntjük a borral és a levessel. A húst 180°C fokra előmelegített sütőben 1,5 órán át fedő nélkül sütjük.
A húst kivesszük és melegen
tartjuk. A mártást besűrítjük az ételkeményítővel, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk és a sülttel együtt tálra tesszük. Zöld fűszer és paradicsomos-cukkinis zöldségköret illik

 Fényezett sonka

 

 

Hozzávalók:

Sülthöz: 1000 g füstölt sonka (vagy tarja),50 g vaj, 4ek. akác méz, 40 ml brandy,250 g vegyes zöldség, 500 ml fehérbor,500 ml húsleves, babérlevél, szegfűszeg,egész bors. Mártáshoz: 1 db karikára vágott, tisztított vöröshagyma, 50 g vaj, 2 db narancs, ételkeményítő, őrölt bors, (esetleg só)

Elkészítés:
A bort felforraljuk a levessel. Beletesszük a babérlevelet, a szegfűszeget, az egész borsot és a leveszöldséget, majd ismét felforraljuk az egészet. A sonkát a felforrt lébe tesszük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön körülbelül másfél órán át főzzük. A húst lecsepegtetjük (a főzőlét félretesszük) és sütőedénybe tesszük. A mézet elkeverjük a brandyvel és a vajjal, és megkenjük a sonkát, fedő nélkül 10 percig "fényezzük" a 180°C fokra előmelegített sütőben. A forró vajon megpároljuk a hagymát. A főzőléből lemerünk fél litert, és a hagymára öntjük. Felforraljuk. A narancsot vastagon meghámozzuk, gerezdekre szedjük, közben felfogjuk a levét. A narancsot a levével együtt, a mártáshoz adjuk. Besűrítjük az ételkeményítővel, és sóval, borssal fűszerezzük. A sült sonkát bevonjuk a mártással. Nagy szemű babbal és krokettel tálaljuk.

Húsvéti sonka

Pár szó a sonkáról és tanács a főzéshez!
Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, főtt tojás, torma és kalács nélkül. A disznóhús tartósítására a szükség vitte rá az embereket: muszáj volt a téli hónapokra is húst raktározniuk, amit sós páclében érleltek és füstöléssel tartósítottak. A legjobb falatok azaz a sonka, húsvétkor került elő a kamrából az asztalra. A sonka főzése. Főzés előtt pár órára hideg vízbe tesszük, így kiázik belőle a sok só. Mivel egy egész sonka még a legnagyobb családoknak is sok lenne, általában négy részre osztják: a frikandora, csülökre, rózsára és a dióra. A zsíros réteget lehetőleg ne távolítsuk el, mivel ez megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon. A sonkát mindig csak lassan főzzük, nem szabad hagyni, hogy lobogó vízben forrjon! A főzőlevet ízesíthetjük zöldségekkel, fűszerekkel ízlés szerint, a főzés során ezek az ízek jól átjárják a húst. A főzőlében hagyjuk kihűlni! Mit együnk a sonkához? A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán. A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, kalácson, tormán vagy mustáron kívül még igen sok finomságot adhatunk. Az asztalon megtalálhatók a friss tavaszi zöldségek, az újhagyma, a retek, uborka is.....Folytatás az egyéb oldalakon a Húsvét menüben a Húsvéti sonka és a sonka történeténél sok mindent olvashat a kedvenc ételünkről! Képekkel és egyéb Húsvéti segítségekkel, pl. asztali díszek, virágok,tojás, stb..

 

Fokhagymás-tejszínes csirkecomb

 Hozzávalók:
4 személyre:
8 db felső csirkecomb, 25 dkg kockázott húsos szalonna, 1 db vöröshagyma, 50 ml konyak,6-8 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, őrölt fehér bors, só, 2 dl főzőtejszín, 2 dl zsíros tejföl,1-2 ág friss rozmaring

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A vajban kisütjük a szalonnát, a pörcöket kivesszük, és a zsírban szép ropogósra sütjük , a megmosott, lecsepegtetett, fűszerezett csirkecombokat, majd kiszedjük. A zsírt közepesen felforrósítjuk, majd a hagymát rátesszük, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a konyakot, és pár percig forraljuk. Közben a tejszínbe és a tejfölbe belevágjuk az egyik rozmaring ágat.A konyakos hagymában átfuttatjuk a fokhagymát, majd ráöntjük a fűszeres tejszínt. Jól kiforraljuk és vissza helyezzük bele a csirke combokat és a kisütött szalonnát. Az egészet lefedve kb. 20 percig főzzük, vagy sütőbe téve készre sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

Húsvéti párolt báránycomb

Hozzávalók:
6 főre, Kb 1500 g báránycomb csontjával, 8 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 20 ml konyak, 4 ek olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 8 ág kakukkfű, 4 ág rozmaring,80 g puha vaj, tengeri só, 125 ml száraz vörösbor, 125 ml zöldségleves, 125 ml tejszín. 

Elkészítés:
Húzzuk le a báránycomb bőrét, ha szükséges és konyhai törlővel töröljük szárazra. Hámozzunk meg 5 gerezd fokhagymát, és nyomjuk át fokhagyma nyomon. Őröljünk rá bőségesen borsot és keverjük el a konyakkal, majd cseppenként keverjük hozzá az olajat. A fűszernövényeket mossuk meg, rázzuk szárazra, a felét terítsük szét erős alufólián.
A fokhagymás olajjal dörzsöljük be a combot, fektessük az alufóliára és szórjuk rá egyenletesen a maradék fűszereket. Csavarjuk az alufóliába a combot. 1 napig hűvös helyen, de nem hűtőszekrényben hagyjuk pácolódni.
Másnap a fűszernövényeket távolítsuk el róla. A vajat keverjük habosra, fokhagymanyomon nyomjuk át a maradék fokhagymát, és keverjük össze. A comb minden oldalát sózzuk be, helyezzük sütőrácsra. kenjük be a fokhagymás vajjal. 250 °C fokra, előmelegített sütőbe tegyük be úgy,hogy a lecsepegő zsírt egy tepsi felfogja. A hőfokot csökkentsük 200°C fokra és 45-50 percig süssük, ezalatt a comb belseje halvány rózsaszín lesz. Fektessük a combot előmelegített tálra és takarjuk le alufóliával, majd tegyük vissza a kikapcsolt, sütőbe,hogy meleg maradjon.
A lecsepegett zsírt öntsük lábasba, adjuk hozzá a vörösbort és a levest, főzzük el a levét, és finom szitán szűrjük át egy másik lábosba. Adjuk hozzá a tejszínt és nagy lángon sűrítsük krémszerűvé. Sózzuk borsozzuk. A combot vágjuk vékony szeletekre, és ízlés szerinti köretekkel tálaljuk.A mártást külön kínáljuk mellé.

Húsvéti pulykamell

Készíthetjük roládként is

Hozzávalók:
4 személyre:
4 vastag szelet (ha nem olyan szép vastag a szeletünk, akkor készítsük roládnak) filézett pulykamell kb. 60 dkg, 20 dkg főtt sonka, 2 db főtt tojás,1/2 piros színű paprika, kevés zöld fűszer, 1 fej vöröshagyma, pici torma, 3 db tojás, 2 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, pici szárnyas fűszer, bors, étolaj

 Elkészítés:
A megsózott, f?szerezett pulykamellekre nyílást vágunk, és megtöltjük a következő töltelékkel. A megdarált (vagy apróra vágott) sonkát, a megtisztított apróra vágott és olajon megpirított hagymát és 2 db főtt tojást amit villával összetörünk, egy nyers tojással összekeverünk. Megborsozzuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott piros paprikát és a zöld fűszereket,tormát, és ha szükséges akkor kevés szárnyas f?szerrel ízesítjük. Lezárjuk a nyílást, és a szeleteket lisztben, tojásban, zsemlemorzsában kipanírozzuk, és b? zsíradékban kisütjük.Hasábburgonyával, burgonya golyókkal, vagy pürével tálaljuk. Friss joghurtos salátával együtt kínáljuk.

Tipp: Ha picit lazának érezzük a tölteléket akkor keverjünk bele egy kevés zsemlemorzsát. Finomabb lesz a bundázásunk ha kevés tört mandulát, vagy mogyorót keverünk a morzsához.

 

Gyümölccsel töltött pulykamell lila hagyma dzsemmel salátaboglyán

 

 

Hozzávalók:
4 adaghoz:
Pulykamell filé 640 g, fehér őrölt bors, balzsamecet, őrölt szerecsendió, aszalt gyümölcs 120 g, aszalt szilva 40 g, só, lila hagyma 240 g, olíva olaj 20 ml.

 

 

 Elkészítés:
A kicsontozott pulykamellet folpack között kiklopfoljuk és formázzuk. A nyesedéket ledaráljuk és összekeverjük a gyümölccsel és a fűszerekkel. Majd a pulykamellet feltekerjük és az egészet alufóliába csavarva kigőzöljük (kb. 10 ? 15 perc). Kihűtjük (3 ? 4 óra)
Szeletelve tálaljuk zöldsalátára, lila dzsemmel.
Lila hagyma dzsem: a szeletelt lila hagymát csirkehúslevesben puhára pároljuk.

Kocsonya gazdagon

Hozzávalók:
6-8 tányérhoz:
2000 g vegyes, bőrös kocsonyának való (csülök, köröm, bőrke), 600 g füstölt zsírtalan comb, 600 g marhahús, 20 szem szemes bors, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 5 db babérlevél, ízlés szerint só, pirospaprika, őrölt erős paprika. Díszítéshez főtt tojás, citrom, zöldség zöld

Elkészítés:
A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, gáz- lángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst és a füstölt húst megmossuk, és a bőrös hússal együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük, és leszedjük a keletkezett habokat. Ezután hozzáadjuk a megmosott vöröshagymát héjastul és az egész borsot, babérlevelet. Megsózzuk, majd lassú tűzön, gyöngyöző forrással, fedő alatt 3-5 órán át főzzük. Ha a hús megpuhult, akkor kivesszük és a lé tetejéről a zsírt, leszedjük. A színhúsokat feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet szűrőruhán átszűrjük, rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra. Kb. 1-1,5 óra elteltével a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával, vagy őrölt erős paprikával. A teljes dermedéshez 2-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst, bőrkét felgöngyöljük és a felszeletelt húsokat egy lapos jénai tál aljára egyenletesen elosztva, szétterítjük. Főtt tojáskarikával és zöldség zölddel díszítjük, és erre öntjük a félig kihűlt leszűrt levet, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. Tálaláskor citromot, esetleg ecetet adunk, friss kenyér kíséretében.

Casino tojás

Hozzávalók:
5 kemény tojás, 10 dkg vaj, 40 dkg franciasaláta, 3 dl tartármártás, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, mustár, szardellapaszta ízlés szerint, aszpik, és besamel

Elkészítés:
A kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk. A tojások sárgáját egy porcelán tálban áttörjük, a vajjal, mustárral és ízesítőanyagokkal habosra keverjük. A franciasalátából egy tálon talapzatot készítünk, és erre helyezzük el két sorban vagy körkörösen, esetleg egyenes alakban - a tojáskrémmel egyformára töltött tojásokat. Ügyeljünk a töltés egyformaságára, mert a krém ilyenkor mindig látható. A tojások tetejét petrezselyemzölddel díszítjük. A maradék díszítőanyagokat ízlésesen a tojások közé helyezzük el. Tartármártást kínálunk hozzá.
Amikor nagyobb mennyiséget tálalunk fel, a következőképpen készítsük: a tojáskrémet dúsítsuk besamellel, majd a betöltés során a tojásokat krémmel lefelé fordítva helyezzük azokat franciasaláta-talapzatra egy tálra rakjuk sorba, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól. A sűrűbb állagúra készített tartármártást olvasztott aszpikkal keverjük el, amikor kezd dermedni a tojásokat ezzel a zománcmártással gyorsan vonjuk be.
A maradék tojáskrémmel nyomjunk egy-egy apró formát a tojások tetejére. Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.( ha maradt tojáskrém azzal körbe díszíthetjük a tálat)

Pikáns, paprikás sajttorta

 

Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz 1-1 kisebb piros,sárga és zöld húsú paprika, 1/2 csokor kakukkfű,kb. 6 levélzselatin, 400 g tejszínes krémsajt, 300 g friss kecskesajt,
400g mozarella, 50 g hántolt tökmag, só, fehér bors, 4 db mogyoróhagyma, 4 ek. fehérborecet,
4-4 ek. tökmag-és napraforgóolaj.

 

 

Elkészítés:
A paprikákat apró kockákra vágjuk. A kakukkfüvet leöblítjük, lerázzuk és lecsipkedjük a levelét. A zselatint megpuhítjuk kinyomkodjuk és forró vízben feloldjuk.
A krémsajtot és a kecskesajtot összekeverjük, majd hozzáadjuk a zselatint. A paprika, a kakukkfű és a tökmag egy részét félretesszük díszítésnek, a többit a sajtkrémbe keverjük, és sóval, borssal ízesítjük.
A mozzarellát lecsepegtetjük és vékony szeletekre vágjuk. Folpack fóliával kibélelünk egy négyszögletes formát. A forma alját kirakjuk a mozzarellával. Rásimítjuk a sajtkrém 1 /3-át, majd ismét mozzarella következik. A rétegezést kétszer megismételjük. A sajttortát 2-3 órán át a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. Az ecetet elkeverjük a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a hagymát, belekeverjük a kétféle olajat. A sajttortát kiborítjuk a formából és lehúzzuk róla a fóliát. A maradék paprikával, tökmaggal és kakukkfűvel díszítve, a vinaigrette mártással együtt kínáljuk.

 

Marinirozott ponty

Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé só, őrölt bors
l0 dkg liszt, 3 tojás 12 dkg zsemlemorzsa a sütéshez:
olaj az öntethez: 3 dl víz
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál 10%-os ételecet 2-3 evőkanál olaj
2 vöröshagyma 1 kiskanál só

Elkészítés:
A pontyfiléről nemcsak a bőrt fejtjük le, hanem a nagyobb csontokat is kiszedjük belőle, ami csipesszel a legkönnyebb. Utána a halhúst jó ujjnyi csíkokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egyenként lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk; bő, forró olajban kisütjük, és szalvétára szedve lecsöpögtetjük. A vizet a porcukorral meg az ecettel összekeverjük, majd az olajat is belecsöpögtetjük. A hagymát megtisztítjuk, fölszeleteljük, gyűrűire szedjük, és besózva 15 percig pihentetjük, hogy kissé megpuhuljon. Utána a hallal együtt a salátalébe rétegezzük. Letakarva 2-3 órán át érleljük.

Kocsonyázott szarvaspástétom

 

Hozzávalók:
8 SZEMÉLYRE
2 sárgarépa
kis darabka zeller
2 közepes vöröshagyma I kisebb fej fokhagyma 10 dkg füstölt szalonna
60 dkg kicsontozott, ragunak való szarvashús
só, őrölt bors
néhány szem borókabogyó 5 dkg paradicsompüré
2 dl vörösbor
2 evőkanál liszt 8 dkg vaj
2 evőkanál zselatinpor 1 csapott kiskanál pástétomfűszer-keverék 0,3-0,5 dl rum
1,5 dl tejszín
8 karika konzervananász néhány szem koktélcseresznye a vörösboros zseléhez:
3 dl vörösbor 2 dl víz
l mokkáskanál só 1 dl ananászlé
5 dkg zselatinpor a tálaláshoz:
20 dkg kék áfonya-lekvár

 

 

Elkészítés:
Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát a fok
hagymával együtt finomra aprítjuk, a répát meg a zellert lereszeljük.
A szalonnát apró, a szarvashúst közepes kockákra vágjuk. A zöldségekkel együtt lábasba szórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a borókabogyóval fűszerezzük. 3-4 percig pirítjuk, a paradicsompürét meg a bort hozzáadjuk, és lefödve, kis lángon jó 1 óra alatt puhára pároljuk. Ezután a liszttel megszórjuk, kevergetve 2-3 percig pirítjuk, hogy véletlenül se maradjon lisztízű. Ha kihűlt, kis lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk. A vajat habosra keverjük, a vadpürét
hozzáadjuk. A 2 evőkanálnyi zselatint 1 deci vízben megmelegítve, kevergetve föloldjuk. Ha már langyosra hűlt, a pástétomfűszer-keverékkel meg a rummal együtt a húsos masszához adjuk, végül a tejszínhabot is beleforgatjuk.
Közben a vörösboros zseléhez a bort a vízzel fölforraljuk, megsózzuk, az ananászlével ízesítjük. Az 5 deka zselatint beleszórjuk, kevergetve 2-3 perc alatt föloldjuk. Egy kuglófformát jeges vízbe állítunk, a langyos boros levet beleöntjük. Ha jól dolgoztunk, 2-3 perc alatt egy vékony réteg a forma oldalára kocsonyásodik belőle. Ananászdarabkákkal és koktélcseresznyével díszítjük az alját.
A húsos masszát pástétomformába töltjük, közben ananászt meg koktélcseresznyét is rétegezhetünk bele. A maradék vörösboros levet ráöntjük (ha közben megkocsonyásodott volna, újra fölolvasztjuk). Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Tálaláskor a formát néhány másodpercre forró vízbe állítjuk, tartalmát deszkára borítjuk. Cikkekre vágva, narancsszeletekkel díszítve tálaljuk. A kék áfonya-lekvárt kikeverjük, és külön kínáljuk a szarvaspástétomhoz.
Jó tanács!
- Szarvas helyett őz- vagy vaddisznóhúsból is készíthetjük. Legjobb az apró húsnak való, például lapocka, mert ez nem annyira száraz, mint a gerinc, amit amúgy is vétek lenne ledarálni. Vadszárnyasból is kiváló, ezeknek leginkább kicsontozott combját használjuk hozzá.

Elkészítési idő : 3 óra + dermesztés
egy adag: 2111 KJ/505 Kcal