HIEDELMEK

2012.10.27 23:16

 

 

Szerelmi varázslás

Ha egy férfi meg akarja nyerni egy nő szerelmét, akkor észrevétlenül megszerzi annak hajszálát és az eresz alatt elássa.

Luca-nap estéjén elővesz a lány egy almát, beleharap - és ettől fogva minden nap este egyszer beleharap. - Ha így tesz, karácsonykor az éjféli misén biztosan találkozik jövendőbelijével a temp­lomajtóban, mert annak is oda kell jönnie.

Ha valaki azt hiszi, hogy házastársa megcsalja, az tegyen egy pohár vízbe egy arany karikagyűrűt. Ha a gyűrű a víz tetején marad, akkor csalás áll fenn.

Elhárító varázslás

Ha valaki megbotlik, annak nem szabad káromkodni, mert a „mulo" eltörheti a lábát. (A mulo vámpír-féle alak, aki - hitük szerint - halva született gyermekből lesz.)

Ha valaki éjjel megy az úton, akkor nem szabad visszanéznie, - hanem legjobb morogni, düny-nyögni, - máskülönben könnyen összeütközhet az ember a mulo-val.

Ha valaki bejön a szobába és azt gondoljuk róla, hogy boszorkány, akkor tegyünk egy seprőt ke­resztbe az ajtóküszöbre és ha boszorkány jött be, akkor nem tud kimenni.

Ha szellem jár a szobában, akkor az ajtót - a szekrény ajtaját is - meg kell kenni foghagymával, a kilincs alatt-felett, jobbra-balra négy kis keresztet kell rajzolni.

Új házban először az asztalt, azután a ház négy sarkát meg kell szórni szenteltvízzel.

Ha vihar van akkor seprűt kell az ajtón kidobni.

Ha valaki hosszú útra megy, tegyen egy kis darab kenyeret a zsebébe és semmi baj nem fogja érni.

Ha valaki nagyon fél, mikor halott van a szobában, akkor fogja meg egy pillanatra a halott nagy lába ujját - és mindjárt nem fog félni.

Rontó varázslás

Ha valakit meg akarunk rontani, akkor a keresztút mellől innen is, onnan is füvet kell kitépni és az illető küszöbe alá kell tenni.

Ha valaki meg akar valakit rontani, akkor szedjen szomorúfűzfa gallyat, tegye bele egy pohárba, öntsön rá vizet, hagyja állni kilenc napig. Ezután az illető küszöbére vagy szobájába kell önteni.

Szerencse varázslás

Ha az újholdat meglátjuk azt kell mondani „Új hold új király adj nekem szerencsét és sok pénzt" - s közben markunkban rázni kell az aprópénzt.

Mikor a csecsemőt először fürdetik, pénzdarabokat dobnak a fürdővízébe, hogy sok pénze legyen életében.

Szilveszter éjjel, pontosan éjfélkor, a kútról be kell hozni vizet és a mosdótálba önteni. Ebbe bele kell tenni a házban található összes aprópénzt, és másnap, azaz újév reggelén abban kell megmosa­kodni és papírpénzzel kell megtörölközni. Így egész évben sok pénz lesz.

Az első fürdés előtt a fiúcsecsemőnek hegedűvonót, a lánycsecsemőnek tűt vagy kendőt adnak a kezébe.

Szerencsés lesz az az ember, akinek a zsebébe mielőtt elindul otthonról, észrevétlenül kis darab kenyeret tesznek.

Ha valaki gyíkot lát, azt meg kell fogni és meg kell simogatni, így szerencséje lesz. Vonatjegyet és mozijegyet soha sem szabad megtartani, hanem el kell dobni, különben nem lesz szerencséje.

Az évben először látott fecskét vagy gólyát meg kell köpködni.

Gyógyító varázslás

Szemverés ellen: akiről tudom, hogy a gyerekemet szemmel megverte, attól kérek egy hajfürtöt, ezt parázsra teszem, és a gyermeket megfüstölöm vele.

Szemverés ellen, sokat használt húrt kötnek a csecsemő csuklójára.

Szemverés ellen a gyermek nyakára vagy csuklójára piros zsinórt vagy szalagot kötnek.

Hidegrázás ellen: akit a hideg ráz arról le kell tépni az inget. Azután az inget át kell dobni a háztetőn és ahol leesik, ott el kell ásni. Közben azt kell mondani: „ahogy jöttél, úgy menj".

Rontás ellen: ha úgy látom, hogy a gyermek meg van rontva, akkor meg kell fogni hátulról a két lábát és háromszor a fején keresztül előre átbukfenceztetni. Közben cuppogni kell az nagyon fontos. (A nyelvet a fogsor felső részére szorítani és levegőszívással együtt a nyelvet hátrahúzni. A disznó­kat is szokták így hívni.)

Nehéz szülés: Ha az asszony nehezen szül, akkor a szülő nő anyja, vagy férje - felül a mellénél -belelehel a vajúdó ruhájába, akkor könnyen szül.

Tagfájás (kéz- és lábfájás) ellen: A karácsonyi vacsora morzsáit el kell tenni (például: mákos tészta, dióhéj, almahéj stb.) ilyenkor ebből egy csipetet parázsra tenni és vele megfüstölni a beteg testrészt.

Szépségvarázslás

Nagypénteken éjfél után kimennek a lányok a legközelebbi folyóhoz és ott a hajukat megmossák a vízben. Az egyik fűzfa alatt megfésülik a másik alatt befonják a hajukat. Sokan szomorúfűzfa gallyra csavarják a hajukat és úgy mennek haza. Ezáltal szép hosszú hajuk lesz.

Hogy szép hosszú hajuk legyen, hajuk végéből egy kicsit lenyírnak és a lenyírt hajat szomorúfüzfa alá temetik.