Román cigány vendégmunkások" - lemondatná a mórahalmi polgármestert a Jobbik

2012.10.25 09:08

Mórahalom díszpolgárának, Babarczi Jánosnak a címről való lemondását és Nógrádi Zoltán (Fidesz) polgármesteri és országgyűlési képviselői mandátumának visszaadását követeli a Jobbik, miután a település tanyavilágában "román cigány vendégmunkások megöltek egy magyar gazdát" a hétvégén; a gyilkosság hírére a Jobbik demonstrációt tartott a városban kedd éjszaka.

 

Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke szerdai szegedi sajtótájékoztatóján elmondta: Babarczi János tanyáján éltek a gyilkosságot elkövető vendégmunkások. Az egykori politikus jelenleg a polgármester tanácsadója.

"Ezért nem csoda, hogy a polgármester a kedd esti tüntetésen hevesen lépett fel a demonstrálókkal szemben, s mivel Babarczival több közös dolga is van, maximálisan érintett ebben a folyamatban" - tette hozzá Tóth Péter. Emiatt a díszpolgárt arra kéri a Jobbik, hogy azonnal mondjon le a címéről, akárcsak a polgármester a pozícióiról, a helyi képviselő-testület pedig oszlassa fel önmagát.

Ha ez nem valósul meg, akkor a Jobbik és a Magyar Gárda vezetőségét arra kéri, hogy országos demonstrációval térítsék a politikai és gazdasági élet szereplőit jobb belátásra: küldjék haza a befogadott román cigány vendégmunkásokat, az "erkölcsileg megbukott politikai garnitúrát" pedig kényszerítsék távozásra - mondta Tóth Péter. "Úgy gondolom, hogy a Fidesz a Homokhátságon befejezte a politikai szereplését, új korszak fog kezdődni, minden településen szeretnénk átvenni a vezető szerepet" - tette hozzá.    

A jövőben nemcsak ennek az egy gazdának a nevét hozzák nyilvánosságra, hanem a többiét is, aki román cigány vendégmunkásokat alkalmaz - jelentette ki a politikus.

Vasárnap három román állampolgár gyilkolt meg egy hatvanéves férfit egy helyi tanyán, a gyanúsítottakat a rendőrség két órával a bejelentés után elfogta.

Összefogással ellenőrzik a Homokhátság vendégmunkásait

Elutasítja a Jobbik kedd esti demonstrációját, és összefogással próbálják ellenőrizni a térség vendégmunkásait - reagált a Jobbik megmozdulására Nógrádi Zoltán szerdán Szegeden tartott sajtótájékoztatóján. A politikus elmondta: Mórahalom biztonságos, nyugodt és élhető kisváros a Homokhátságon, ahol vannak társadalmi problémák, de nem volt még olyan helyzet, amelyet helyi összefogással és a rendőrséggel ne tudtak volna kezelni.

Elutasítják a Jobbik kedd esti felvonulását, amelyet egy hétvégén meggyilkolt helyi gazda ügyében tartottak - tette hozzá. Azzal ugyanis a nyugovóra térő város rendjét megzavarták, a lakókat megfélemlítették, életellenes mondatokat skandáltak, majd a polgármester mellett megfenyegették a helyi gazdálkodókat is.

Nógrádi Zoltán elmondta: Mórahalom városa és a homokháti települések elhatározták, összehívják a képviselő-testületeket, és tájékoztatást kérnek annak érdekében, hogy fel tudják térképezni, a tanyavilágban milyen munkavállalói kör és lakosság telepedett meg.