Húsvéti Sütemények

2013.02.22 23:17

Húsvéti aprósütemény

3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg őrölt mandula, vagy dió, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 3-4 szem őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál kakaó, savanykás lekvár, a tepsi kikenéséhez zsír és liszt, a díszítéshez apró színes cukorkák.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a mandulát, a fűszereket, meg a cukrot hozzákeverjük. (liszt nem kell hozzá) Fólián, vagy lisztezett deszkán félcenti vastagra nyújtjuk és tojásformával kiszúrjuk, vagy papírból készült tojásformát rátéve körülvágjuk. Óvatosan, nehogy deformálódjék, kizsírozott, kilisztezett sütőlemezre fektetjük. Előmelegített sütőben kis lángon kb 25 percig sütjük, ha túl forró a sütő, a mandula megkeseredik. Amikor kihűlt, savanykás lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk és apró színes cukorkákkal, vagy cukormázzal, mandulával, mogyoróval, kandírozott gyümölccsel díszítjük

Görög húsvéti sütemény

Fél kg liszt, 4 dkg élesztő, 1/4 l író, 1 EK olaj, 1 TK só, 2 TK cukor, 4 tojás, 1 tojássárgája.
A tejből, élesztőből, íróból (joghurttal helyettesíthető), olajból, cukorból és sóból élesztős tésztát készítek és egy órán át kelni hagyom. A tészta kétharmadát egy kilisztezett 26 centis kinyitható tortaformába teszem. A maradék tésztából 6 darab ujjnyi vastag rudacskát sodrok. Két rudat keresztbe teszek a tortára, a másik négyből pedig gyűrűket formálok és a keletkező négy szegmensbe teszem őket. A tésztát 30 percig pihentetem, majd megkenem a felvert tojássárgájával. Sütőben 200 °C-on 45 percig sütöm. 30 perc után mindegyik karikába egy-egy tojást ütök. 

Csokifészek

Crunchy Nuts, Cornflakes, vagy más száraz pehely, 15 dkg csokoládé, 2 EK kakaópor, 2 EK cukor, 2 EK vaj, húsvéti édességek.
A csokit darabokra töröm és a vajjal vízfürdő felett megolvasztom, belekeverem a kakaót és a cukrot. A Cornflakes-et kissé összetöröm - de nem porítom - és a csokoládéba keverem. A Cornflakes mennyiségét érzéssel kell megállapítani, hogy fészek legyen belőle. Egy desszertes tálat kibélelek alufóliával és egy kanállal belesimítom a masszát, majd hűtőbe teszem. kihűlés után leveszem az alufóliát, egy szalvétára teszem és megtöltöm édességekkel. (mandulaforgácsokat is tehetek bele).

Zserbó szelet

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 1/2 dkg élesztő, fél deci tej, 2 tojás sárgája, csipetnyi só. Töltelék: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,baracklekvár. Tetejére: 1 tábla Party tortabevonó.
A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd, hozzáadom a cukrot, a tejben futtatott élesztőt, csipetnyi sót és 2 tojás sárgáját. Könnyen gyúrható tésztává dolgozom és 30 percig pihentetem. Négy cipóra osztom, majd mindegyiket kinyújtom kisebb tepsi nagyságúra és megtöltöm. Töltelék: a darált diót a cukrokkal összekeverem és háromfelé osztom. A kikent,lisztezett tepsibe teszem az első kinyújtott tésztalapot,megkenem lekvárral,majd meghintem a töltelékkel. Befedem a következő lappal. Így rétegezem őket. Akár villával is meg szurkálgatom a tetejét és kis lángon sütöm (ez kb.40 perc lesz).Kihűlés után a tetejét bevonom a tortabevonóval.

Vaníliás kifli

20 dkg liszt, 14 dkg margarin, 10 dkg dió, 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 tk sütőpor. + csokimáz, + vaníliás porcukor.
A hozzávalókat összegyúrom, kisodrom. Háromszögeket vágok belőle, amelyeket kiflikké sodrom. Forró sütőben kisütöm. Kisütés után a kifliket vaníliás porcukorba hempergetem, a végeiket pedig csokimázba mártom.

Diós kürtöskalács

1 kg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, 12 kanál porcukor, pici élesztő, csapott kávéskanál só, 1/2 dl tej, 12 kanál olvasztott vaj, darált dióbél.
A liszthez hozzá adunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót, 1/2 l tejet. A tésztát jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk és az előre elkészített sütőfára gömbölyűen rácsavarjuk. A parázs felett forgatjuk, majd a végén megszórjuk cukorral elkevert darált dióbéllel. Kicsit visszatesszük a tűzre, hogy rásüljön a diós íz.

Majomkenyér

60 dkg háztartási keksz, 3 dkg kakaópor, 20 dkg mazsola, 20 dkg apróra vágott dió, 2 dl tej, 40 dkg cukor, 25 dkg margarin, rumaroma.
A keksz 1/3 részét ledarálom, a többit pedig apró darabokra töröm. A tejet felfőzöm a margarinnal, a mazsolával, a dióbéllel, a cukorral és a rumaromával, majd összekeverem a kekszekkel. Folpackkal kibélelt őzgerincformába teszem, majd hűtöm.

 

Húsvéti túrótorta

Rompos Claudia készítette

Hozzávalók:
A piskótához: 3 db tojás, 6dkg liszt, 6 dkg cukor, csipetnyi sütőpor
Töltelékhez:50 dkg túró, 2 csom. vaníliás cukor, 1 csom. habfixáló, 15 ek. porcukor, 25 dkg margarin, 1 citrom reszelt héja, és kevés citromlé.
Díszítéshez: marcipán sárgarépa, zselés tojáscukor, apróra vágott cukrozott gyümölcs, és tejszínhab

 

Amerikai pite

Hozzávalók:
200 g liszt, 1dl tej,20 g élesztő, só, 100 g finom kristálycukor, 50 g vaníliás pudingpor, 1l tej, 20 g mazsola, 20g dió,600 g alma, 100 g baracklekvár

Elkészítés:
A langyos cukros tejben elkevert élesztővel a lisztet, sóval simára kigyúrjuk.. A tésztából 2 db cipót formázunk, és letakarva duplára kelesztjük. 22-25 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk. Vékonyan olajozott formába tesszük, majd az elkészített sárga rémmel /pudingot tejjel az utasításnak megfelelően elkészítjük/lekenjük. Mazsolával, durvára vágott dióval megszórjuk. Szeletelt almával formásan a pitét felrakjuk. 25 perc pihentetés után cukorral meghintve sütjük. Forró baracklekvárral lekenve tálaljuk.

Cicó féle édes kiflicskék (túrós, lekváros)

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 egész tojás, kb. 1dl víz, 20 dkg olvasztott margarin, csipet só
Töltelék:
-túrókrém, amihez a túrót összetörjük, becukrozzuk, evőkanálnyi tejfölt és búzadarát adunk hozzá. Lehet mazsolát is hozzátenni.
-sárgabaracklekvár, kevés fahéj, mazsola, durvára vágott dióval megszórva

Elkészítés:
A hozzávalókból egy közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Hűtőbe tesszük és 3-4 órát kelesztjük. Ha kivettük a hűtőből, négyfelé vágjuk, átgyúrjuk.A kis cipókat kinyújtjuk kör alakúra és négy cikkre vágjuk. Megtöltjük a töltelékkel, kifli formában feltekerjük. Tetejét tojással megkenjük. 180 fokon sütjük míg szép piros nem lesz.

Croissant

Hozzávalók:
2 dl tej
5 dkg friss élesztő
55 dkg finomliszt
1 pohár (180g-os) natur joghurt
2 mokkáskanál só
25 dkg margarin (rétegek közé)
tojás sárgája a kenéshez

Elkészítés:
A meleg tejbe morzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, addig kimérem a lisztet, előveszem a margarint. Forgótálas keverőben dagasztó adapterrel dolgozok, a lisztet beleöntöm, aztán ha picit összébb állt, adom hozzá a joghurtot. Ha nem elég a "nedvesség" kicsi tejet apránként (max fél deci kellhet hozzá), és végül a só. Ha jól összedolgozta a gép, a tálat kiveszem, némi lisztet szórok a tetejére, konyharuhával letakarom, és kelesztem meleg helyen. Nagyjából duplájára kelesztem (3/4 óra).

(Mindez kihagyható, ha kenyérsütőgép dagasztó programjával készítjük, úgy is tökéletes lesz --- én már próbáltam)

Gyúródeszkán 6-8 cipóra osztom a tésztát. A cipókat kör alakúra nyújtom, a lapok közé reszelem (alma vagy sajtreszelőn) a fagyos margarint. Az így keletkezett "tortát" még egyszer nyújtom, hogy kb 1 cm vastagságú legyen a tészta. 8 cikkre vágom, a cikkeket szélesebb végüktől indulva feltekerem. Sütőpapíros tepsibe rakom (vigyázz nőni fog sütés közben!) tojás sárgájával megkenem (ettől lesz szép piros). Langyos sütőbe teszem, néhány percig langyosan hagyom, majd feltekerem 200-220 fokra. Pirosra sütöm, tűpróbával ellenőrzőm, hogy belül is megsült-e.

 


Gofri

Hozzávalók:
40 dkg liszt, 3 db tojás, 1 csomag sütőpor, 12 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor,12 dkg cukor, csipet só, 0.5 liter tej, 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sütőporral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 0.5 liter tejet, és a reszelt citrom héját. Jól összekeverjük. A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába. Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül. Csokipudinggal, lekvárokkal nagyon finom.

 

Gyümölcsös egyszerűen gyors süti

Hozzávalók:
Bármilyen idény gyümölcs, de főleg: meggy,cseresznye,szilva,barack (sárga,őszi),eper...stb. 1 pohár tejföl vagy joghurt (továbbiakban ez a mérce!) 2 pohár liszt (lehet vegyesen sima és rétes vagy csak sima) 1 pohár kristálycukor 3/4 pohár étolaj 3 tojás sárgája + felvert fehérje 1 cs. sütőpor 1 cs. vaníliás cukor egy csipet só valamint citrom vagy narancs héj reszelve, de ez utóbbiak ki is maradhatnak

Elkészítés:
Felverem a tojásfehérjét habbá, majd a többi hozzávalót a gyümölcs kivételével keverőtálba helyezem és robotgéppel összekeverem. Ezután óvatosan hozzákeverem a tojáshabot, hogy össze ne törjön.Ezt a masszát öntöm a sütőpapírral kibélelt nem túl nagy tepsibe (kb. 25x35, hogy a magassága meglegyen a sütinek)) és a tetejét megszórom a sütibe szánt gyümölccsel. Mehet az előmelegített sütőbe, ahol 15-25 perc alatt kész! Az egész elkészítése nem több 40 percnél a kezdetektől a tálalásig! A sütit bátran lehet variálni úgy, hogy a tésztájába tehetünk kakaót, darált diót is, sőt a tetejét is meg lehet szórni durvára darált dióval,vagy megkenni csokimázzal, attól csak jobb lesz! Elrontani gyakorlatilag nem lehet! Sok sikert hozzá!

Gyümölcsös rizs szelet

Hozzávalók:
tojás 6 db, liszt 0,10 kg, k.cukor 0,12 kg, kakaó 0,02 kg, rizs 0,25 kg, tej 1,2 l, habmester 0,5, k.cukor 0,15 kg, v.cukor 2 cs., mazsola 0,05 kg, zselatin 0,015 kg, meggy vagy bármilyen más gyümölcs 1,00 kg, zselé fix 2 cs., k.cukor 0,16 kg, redukció(fahéj, szegfűszeg ,citromhéj)0,05 l
Elkészítés:
Kakaós piskótát készítünk. Rizs+tej+só+mazsola+zselatin valamint ha szükséges víz hozzáadásával jó sűrű puhára főtt tejberizst készítünk lehúzva a tűzről hozzáadjuk a k.cukrot és a vaníliát hidegre hűtve a felvert habmestert is lazán hozzáadjuk. A ketté vágott piskóta lapok közé betöltjük. Tetejére a magvas zselés gyümölcs kerül készítése a következő a cukros zselé oldathoz adjuk a gyümölcsöt a redukciót, tűzről levéve langyosra hűtjük majd rásimítjuk a betöltött tészta tetejére.