Húsvéti Sütemények
2013.02.22 23:17Húsvéti aprósütemény
3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg őrölt mandula, vagy dió, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, 3-4 szem őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál kakaó, savanykás lekvár, a tepsi kikenéséhez zsír és liszt, a díszítéshez apró színes cukorkák.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a mandulát, a fűszereket, meg a cukrot hozzákeverjük. (liszt nem kell hozzá) Fólián, vagy lisztezett deszkán félcenti vastagra nyújtjuk és tojásformával kiszúrjuk, vagy papírból készült tojásformát rátéve körülvágjuk. Óvatosan, nehogy deformálódjék, kizsírozott, kilisztezett sütőlemezre fektetjük. Előmelegített sütőben kis lángon kb 25 percig sütjük, ha túl forró a sütő, a mandula megkeseredik. Amikor kihűlt, savanykás lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk és apró színes cukorkákkal, vagy cukormázzal, mandulával, mogyoróval, kandírozott gyümölccsel díszítjük
Görög húsvéti sütemény
Fél kg liszt, 4 dkg élesztő, 1/4 l író, 1 EK olaj, 1 TK só, 2 TK cukor, 4 tojás, 1 tojássárgája.
A tejből, élesztőből, íróból (joghurttal helyettesíthető), olajból, cukorból és sóból élesztős tésztát készítek és egy órán át kelni hagyom. A tészta kétharmadát egy kilisztezett 26 centis kinyitható tortaformába teszem. A maradék tésztából 6 darab ujjnyi vastag rudacskát sodrok. Két rudat keresztbe teszek a tortára, a másik négyből pedig gyűrűket formálok és a keletkező négy szegmensbe teszem őket. A tésztát 30 percig pihentetem, majd megkenem a felvert tojássárgájával. Sütőben 200 °C-on 45 percig sütöm. 30 perc után mindegyik karikába egy-egy tojást ütök.
Csokifészek
Crunchy Nuts, Cornflakes, vagy más száraz pehely, 15 dkg csokoládé, 2 EK kakaópor, 2 EK cukor, 2 EK vaj, húsvéti édességek.
A csokit darabokra töröm és a vajjal vízfürdő felett megolvasztom, belekeverem a kakaót és a cukrot. A Cornflakes-et kissé összetöröm - de nem porítom - és a csokoládéba keverem. A Cornflakes mennyiségét érzéssel kell megállapítani, hogy fészek legyen belőle. Egy desszertes tálat kibélelek alufóliával és egy kanállal belesimítom a masszát, majd hűtőbe teszem. kihűlés után leveszem az alufóliát, egy szalvétára teszem és megtöltöm édességekkel. (mandulaforgácsokat is tehetek bele).
Zserbó szelet
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 1/2 dkg élesztő, fél deci tej, 2 tojás sárgája, csipetnyi só. Töltelék: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,baracklekvár. Tetejére: 1 tábla Party tortabevonó.
A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd, hozzáadom a cukrot, a tejben futtatott élesztőt, csipetnyi sót és 2 tojás sárgáját. Könnyen gyúrható tésztává dolgozom és 30 percig pihentetem. Négy cipóra osztom, majd mindegyiket kinyújtom kisebb tepsi nagyságúra és megtöltöm. Töltelék: a darált diót a cukrokkal összekeverem és háromfelé osztom. A kikent,lisztezett tepsibe teszem az első kinyújtott tésztalapot,megkenem lekvárral,majd meghintem a töltelékkel. Befedem a következő lappal. Így rétegezem őket. Akár villával is meg szurkálgatom a tetejét és kis lángon sütöm (ez kb.40 perc lesz).Kihűlés után a tetejét bevonom a tortabevonóval.
Vaníliás kifli
20 dkg liszt, 14 dkg margarin, 10 dkg dió, 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 tk sütőpor. + csokimáz, + vaníliás porcukor.
A hozzávalókat összegyúrom, kisodrom. Háromszögeket vágok belőle, amelyeket kiflikké sodrom. Forró sütőben kisütöm. Kisütés után a kifliket vaníliás porcukorba hempergetem, a végeiket pedig csokimázba mártom.
Diós kürtöskalács
1 kg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, 12 kanál porcukor, pici élesztő, csapott kávéskanál só, 1/2 dl tej, 12 kanál olvasztott vaj, darált dióbél.
A liszthez hozzá adunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót, 1/2 l tejet. A tésztát jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk és az előre elkészített sütőfára gömbölyűen rácsavarjuk. A parázs felett forgatjuk, majd a végén megszórjuk cukorral elkevert darált dióbéllel. Kicsit visszatesszük a tűzre, hogy rásüljön a diós íz.
Majomkenyér
60 dkg háztartási keksz, 3 dkg kakaópor, 20 dkg mazsola, 20 dkg apróra vágott dió, 2 dl tej, 40 dkg cukor, 25 dkg margarin, rumaroma.
A keksz 1/3 részét ledarálom, a többit pedig apró darabokra töröm. A tejet felfőzöm a margarinnal, a mazsolával, a dióbéllel, a cukorral és a rumaromával, majd összekeverem a kekszekkel. Folpackkal kibélelt őzgerincformába teszem, majd hűtöm.
Húsvéti túrótorta
Rompos Claudia készítette Hozzávalók: |
Amerikai pite
Hozzávalók: Elkészítés: |
Cicó féle édes kiflicskék (túrós, lekváros)
Hozzávalók: Elkészítés: |
Croissant
Hozzávalók: Elkészítés: (Mindez kihagyható, ha kenyérsütőgép dagasztó programjával készítjük, úgy is tökéletes lesz --- én már próbáltam) Gyúródeszkán 6-8 cipóra osztom a tésztát. A cipókat kör alakúra nyújtom, a lapok közé reszelem (alma vagy sajtreszelőn) a fagyos margarint. Az így keletkezett "tortát" még egyszer nyújtom, hogy kb 1 cm vastagságú legyen a tészta. 8 cikkre vágom, a cikkeket szélesebb végüktől indulva feltekerem. Sütőpapíros tepsibe rakom (vigyázz nőni fog sütés közben!) tojás sárgájával megkenem (ettől lesz szép piros). Langyos sütőbe teszem, néhány percig langyosan hagyom, majd feltekerem 200-220 fokra. Pirosra sütöm, tűpróbával ellenőrzőm, hogy belül is megsült-e.
|
Gofri Hozzávalók: Elkészítés: |
Gyümölcsös egyszerűen gyors süti
Hozzávalók: Elkészítés: |
Gyümölcsös rizs szelet
Hozzávalók: |