Cigányként megettek volna

2012.10.27 22:58

Visszalépett a tiszavasvári előrehozott választások egyik polgármesterjelöltje. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Balogh Mária, aki független jelöltként indult volna a polgármesteri posztért, ismertette lemondásának okait. Úgy fogalmaz, hogy "cigányként megették volna".

A 41 éves, nehéz sorból indult helyi politikus leveléből kiderül, hogy az induláshoz szükséges ajánlószelvények egy részének megvásárlásával is megvádolták, pedig azt tisztességes úton, a szabályok szerint gyűjtötte. Ezzel kapcsolatban Balogh Mária megjegyezte, hogy olyan esetekről viszont tud, hogy mások vásároltak kopogtatócédulákat. Mint írta, megvádolták még azzal is, hogy a Jobbiknak dolgozik, és lakossági fórumokon is megfenyegették.

Levelének a választási előkészületekről és visszalépéséről szóló részét az alábbiakban közöljük:

"Sorsom, félelmeim miatt burokba zártam magam, tartós kapcsolatom, családom - legalábbis eddig - nincs. Mindig érdekelt viszont a politika, az, hogy mi történik a világban. Pártnak nem lettem tagja, de a szocialistákkal rokonszenveztem, elmentem rendezvényeikre. Túlfejlett igazságérzetem hajtott, amikor civilként támogattam a hátrányos helyzetű embereket, függetlenül attól. Hogy cigányok-e vagy sem. Javaslataimmal, ötleteimmel helyi és országos politikusokat kerestem meg, - kevés sikerrel, bár elgondolásaim némelyikét ellopták...

Látva, hogy civilként keveset tudok elérni a mélyszegénységben élőkért, engedtem rokonaim, ismerőseim unszolásának, eldöntöttem, hogy polgármester-jelöltként elindulok Tiszavasváriban az időközi választáson. Úgy gondoltam, nem az számít, hogy ki honnan jött, megvannak a képességeim ahhoz, hogy ellássam a polgármesteri teendőket, tisztában vagyok erényeimmel és hibáimmal is. Augusztustól jártam a várost, megkerestem az intézményeket, a civil szervezeteket, beszélgettem az emberekkel. Elmondtam az elképzeléseimet, plakátoltam, lakossági fórumokat tartottam. Aztán egyre többször jutott a fülembe, hogy a Fidesz civilnek álcázott jelöltjei azt terjesztik rólam, esélytelen, különben is alkalmatlan vagyok, a pénzért csinálom az egészet (pedig felajánlottam, hogy megválasztásom esetén a fizetésemet egy évig a rászorulók megsegítésére fordítom). A hangadó, a Fidesz által beépített, "falkavezér" cigányok körében ellenszenvet váltottam ki. Jöttek a telefonok, hogy miért veszem el a szavazatokat az esélyestől, hogy működjek együtt velük. Megvádoltak, hogy biztosan a Jobbik embere vagyok. Érdekes, hogy ők és a szocik sohasem támadtak, utóbbiak kérték, ne lépjek vissza, viszont a kormányhivatal odaállt a Fideszt rejtő egyesület mögé.

Ismerőseim, s az ő hozzátartozóik segítségével gyorsan összegyűjtöttem a szükséges számú ajánlószelvényt, kb. 200-at nem cigányoktól kaptam. Kínáltak pénzért is, meg is vádoltak, hogy vásároltam, holott tudom, hogy mások vettek... Miután az utolsó lakossági fórumon is megfenyegettek, ez már nekem sok volt. A nagy nyomás miatt, a józan eszemre hallgatva az utolsó pillanatban úgy döntöttem, a polgármester-jelöltségtől visszalépek. Beláttam, cigányként engem megettek volna. Egyéni körzetben viszont elindulok, bár a fórumokon azóta is támadnak, mocskolnak, letegeznek, pedig erre nem hatalmaztam fel őket. Volt olyan cigány ember, aki nekem bevallotta, leitatták, hogy kiabáljon. S ők hagyták magukat megvenni. Én nem tudok szétosztani közöttük egy pótkocsi krumplit, mint az országgyűlési képviselő tette, én az értük való tenni akarásomat tudom felajánlani."