"A helyzet drámai": az FCÖ elnökébe fojtották a szót a közgyűlésen

2012.11.01 21:08

A Fővárosi Cigány Önkormányzat vezetője szerint a Fővárosi Közgyűlésen belé fojtották a szót, így írásban ismertette, milyen igazságtalannak tartja, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva ötödére csökkentették költségvetési támogatásukat.

 

"A Főváros mai közgyűlésén belém fojtották a szót, így ez úton ismertetem álláspontomat a fővárosi romák helyzetéről, a demokratikus működés minőségéről" - olvasható Makai István fővárosi romaügyi biztos, a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnökének közleményében.

Az FCÖ kiemelt céljának tekinti cigányság 21. századi polgárosodását, ezért indították el a Roma Felzárkóztatás Európai Modelljét, melynek keretében tucatnyi programot indítottak - írja az FCÖ.

Közleményük szerint mindezt úgy oldották meg, hogy ehhez nem igényelnek kormányzati, önkormányzati forrást. Úgy vélik ezzel együtt, hogy munkájuk, illetve teljesítményük nem tükröződik költségvetési támogatásukban, mert azt az elmúlt évekhez viszonyítva ötödére csökkentették azt.

"Álszentnek tartjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat a jogegyenlőségre hivatkozva egyenlőségjelet tesz egy kétszázezer fős és egy alig százfős kisebbségi önkormányzat közé. Ma ott tartunk, hogy a legitim módon megválasztott önkormányzatunk az alapvető működési feltételeket is nélkülözni kénytelen, miközben tudjuk, hogy ez évi működési támogatásunk kevesebb, mint a fővárosi önkormányzat néhány tanácsadójának tavalyi prémiuma" - fejtik ki a közleményben.

Az FCÖ elnöke úgy véli, a helyzet drámai. "Az FCÖ nem alamizsnát kér, hanem tisztességes elbánást, munkánk megbecsülését, mert kisebbségként sok mindent tudunk hozzáadni a többség erejéhez, a nyugatos polgárosodásához, közös sikerünkért. Ha lehet. Ha engedik. De ha mégsem, tudniuk kell azt is: nekünk már nincs mit veszítenünk" - zárul a közlemény.